Grind en split; wat is het verschil?


Grind is een natuurlijk materiaal, welke ontstaan is door erosie op een berg en door het bergwater mee naar begrindneden wordt gevoerd. Hierbij ontstaat een slijtageproces waardoor deze glad en rond worden. Dit wordt door schepen opgegraven / gezogen en door het vervolgens te zeven worden er verschillende fracties gecreëerd.
Kenmerken van grind: Glad en rond

 

 

Split is eveneens een natuurlijk materiaal, echter ontstaan door een breekproces op de winlocatie.
Een berg wordt ontgonnen en het split komt vrij door breken van de stukken met een machine of door explosieven te splitgebruiken. Door het vervolgens te zeven worden er verschillende fracties gecreëerd.
Kenmerken van split: Hoekig en scherper

 

 

 

Grind en split; er zijn diverse soorten steen


Doordat er in europa winlocaties zijn in verschillende landen zorgt dit uiteraard voor stenen met een verscheidenheid aan geologische kenmerken. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken qua uiterlijk en hardheid, slijtvastheid en overige specificaties.

We onderscheiden onder andere:

Kalksteen, graniet, basalt, marmer en leisteen.

Voor het gebruik in de tuin is de hardheid en de kleur interessant. Het is echter zo dat elke steen voldoende hard en slijtvast is voor gebruik in de tuin of op de oprit, ongeacht zijn geologische kenmerken.

Aandachtspunten voor toepassing van grind:


Grind in de tuin
Voor de toepassing in een siertuin zijn de specificaties m.b.t. de hardheid dus niet zo interessant.
Bij het gebruik van grind in de tuin zijn er slechts twee punten waar u op moet letten, namelijk;

Betreft het een schaduwrijke locatie?

In dat geval is het niet raadzaam voor een marmersoort te kiezen, daar deze verkleuren (en waarschijnlijk groen uitslaan) in de schaduw.

Wordt er veel op gespeeld?
Indien u kleine kinderen heeft welke veel op of nabij het grind zullen spelen kan het de doorslag geven te kiezen voor een grindsoort i.p.v. een split.
Zoals omschreven bestaat grind uit ronde steentjes en split uit hoekige steentjes, als een kind dus valt zal het zich op grind minder snel openhalen dan bij split.

Grind op de oprit
Indien u echter een keuze wilt maken voor grind in de oprit of een andere door verkeer belaste locatie is het van belang een grindsoort te kiezen met een hogere hardheid. Hierdoor wordt breuk voorkomen.grind op de oprit
Zoals reeds benoemd zijn bijna alle grindsoorten hiervoor geschikt, slecht één uitzondering moet gemaakt worden:
Canadian slate, een leisteen, is door zijn gelaagde opbouw en platte vorm minder geschikt voor toepassing in de oprit. Bij het rijden met de auto op deze stenen is er een kans op breuk.
De hardste stenen zijn basalt en graniet, kalkstenen zijn echter ook zeer geschikt voor belasting.

Uiteraard is het ook mogelijk andere steensoorten te gebruiken in de oprit, vooral i.c.m. splitplaten is er veel mogelijk, deze nemen namelijk een groot deel van het draagvermogen voor hun rekening.

Neemt u voor advies graag contact met ons op, onze experts kunnen u hierover vrijblijvend adviseren!